عيش بلدي
الطريقة الأولى
مكونات
3 أكواب دقيق / 1 ملعقة صغيرة خميرة / ملعقة صغيرة ملح / نصف ملعقة صغيرة سكر / ماء للعجن.
أو مكونات أخرى عبارة عن كوبين دقيق / ملعقة زيت / نصف ملعقة ملح / ماء للعجن.
تجهيز
نضيف جميع المكونات للدقيق ونجهز الماء ونخلطه بكوب ثم نضيف القليل من الماء ونعجن القليل من الماء ونعجن حتى ينضج الدقيق تماما ونعجن لمدة 4 دقائق. في كيس بلاستيكي لمدة 15 دقيقة حتى يتخمر
بعد ذلك نقسمها الى كرة ونجهز صفيحة اسفلتية ونرشها بقليل من الطحين ونأخذ كرة ونوزعها بلفافة على كل جانب
نحضر قدرًا ساخنًا على نار عالية ، نضع رغيفًا ونقلبه على الجانب الآخر عندما يتعلق الأمر قليلاً حتى يتغير لونه قليلاً ونقوم جميعًا بسحبها إلى الثلاجة.
الطريقة الثانية
طريقة تحضير الخبز البلدي المصري تذوب الخميرة والسكر في نصف كمية الماء الدافئ وتترك لمدة 10 دقائق. اخلطي نوعي الدقيق والنخالة والملح في وعاء كبير. نضيف الخميرة والزيت ونبدأ في التقليب والعجن حتى تصبح العجينة لزجة. نضيف باقي الماء إذا لزم الأمر واستمر بالعجن حتى تلتصق ببعضها البعض ولا تلتصق: ضع العجينة في وعاء به بعض الزيت حتى لا تلتصق ، اتركها تخمر لمدة ساعتين ، وقم بتغطيتها بـ قطعة قماش نظيفة. تُقسم العجينة إلى كرات وتُلفّ على شكل دوائر وأرغفة ، ويُرش بعض النخالة أثناء دهنها. دعها ترتاح على ورقة كبيرة من الخبز ، مدهونة بقليل من الزيت ، وقم بتغطيتها بقطعة قماش نظيفة. ضعيها في فرن على حرارة 250 درجة مئوية لمدة 10 دقائق أو 15 على الأكثر. أخرجيها واتركيها تبرد قليلًا ثم خذيها ساخنة. قم بتعبئتها في أكياس الفريزر ، وأعد تسخينها إذا لزم الأمر.
الطريقة الثالثة
مكونات
طحين: 1 كوب (بني)
طحين: 1 كوب (أبيض)
قمح: 12 كوب (نخالة)
زيت نباتي: 1 ملعقة كبيرة
ملح: 1 ملعقة صغيرة
سكر: 1 ملعقة صغيرة
الخميرة: 1 ملعقة صغيرة
ماء فاتر: 1 1/2 كوب (للعجن)
كيف تستعد
اخلطي الخميرة بثلاثة أرباع كوب من الماء الفاتر في طبق واتركيها لمدة عشر دقائق حتى تتلاشى.
في وعاء كبير ، اخلطي الدقيق البني والنخالة والدقيق الأبيض والملح.
نضيف خليط الخميرة والماء والزيت ونبدأ بالعجن حتى تتماسك العجينة.
نضيف باقي الماء تدريجياً ونعجن جيداً حتى تتكون عجينة ناعمة ومتماسكة.
دهن صحن بالقليل من الزيت ، ضعي العجينة فيه ، غطيه ، واتركيه في مكان دافئ لمدة ساعة حتى يتضاعف حجم العجين.
نقطع العجين إلى كرات متساوية وننشر كل كرة على سطح مرشوش بالدقيق بسمك متوسط من الدقيق.
توضع دوائر العجين الملفوفة في صينية مدهونة لمدة 30 دقيقة مغطاة بفوطة المطبخ.
تُخبز العجينة في صينية كبيرة بالفرن على حرارة 250 درجة لمدة 12 دقيقة ، حتى تصبح طرية ومنتفخة ، مع الحرص على وضع الصينية على الطبقة السفلية للفرن.
أخرجي الخبز من الفرن وقدميه ساخناً.
Homemade bread
The first way
Components
3 cups flour/1 teaspoon yeast/teaspoon salt/half teaspoon sugar/water for kneading
Or other ingredients are 2 cups flour/1 tablespoon oil/ half a teaspoon of salt / water for kneading
Processing
Add all the ingredients to the flour and prepare the water and mix it with a cup and then add a little water and knead a little water and knead until the flour is fully cooked and knead for 4 minutes in a plastic bag for 15 minutes until fermented
Then divide it into a ball and prepare an asphalt plate and sprinkle it with a little flour and take a ball and distribute it with a roll on each side
We bring a hot pot on high heat, put a loaf and stir it on the other side when it comes a little bit until it changes color a little and we all pull it into the fridge
The second way
The method of preparing egyptian municipal bread melt yeast and sugar in half the amount of warm water and leave for 10 minutes mix the quality flour, bran and salt in a large bowl add yeast and oil and start stirring and knead until the dough becomes sticky add the rest of the water if necessary and continue kneading until it sticks to each other and does not stick: put the dough in a bowl with some oil so as not to stick, let it ferment for two hours, and cover it with a piece Clean cloth dividethe dough into balls and damage in the form of circles and loaves, sprinkle some bran while painting let it rest on a large sheet of bread , greased with a little oil, cover it with a clean cloth put it in an oven at 250°C for 10 minutes or 15 at most take it out and let it cool a little and then take it hot filled in freezer bags, and reheat it if necessary
The third way
Components
Flour: 1 cup (brown)
Flour: 1 cup (white)
Wheat: 12 cups (bran)
Vegetable oil: 1 tablespoon
Salt: 1 teaspoon
Sugar: 1 teaspoon
Yeast: 1 teaspoon
Lukewarm water: 1 1/2 cups (for kneading)
How to get ready
Mix the yeast with three quarters of a cup of lukewarm water in a dish and leave for 10 minutes to fade
In a large bowl, mix brown flour, bran, white flour and salt
Add the yeast mixture, water and oil and start kneading until the dough is firm
Gradually add the rest of the water and knead well until a smooth and cohesive dough is formed
Grease a dish with a little oil, put the dough in it, cover it, and leave it in a warm place for an hour until the size of the dough doubles
Cut the dough into equal balls and spread each ball on a flour-sprinkled surface with a medium thickness of flour
Place the wrapped dough circles in a greased tray for 30 minutes covered with kitchen towel
Bake the dough in a large baking tray at 250 degrees for 12 minutes, until tender and swollen, taking care to put the tray on the bottom layer of the oven
Take the bread from the oven and keep it warm
تعليقات